torsdag 17. februar 2011

Hva kjennetegner er leder?


”Det er en utbredt oppfatning at enkelte mennesker har egenskaper som gjør dem egnet til ledere. Noen tar ”naturlig” ledelsen i en gruppe, og noen blir valgt til ledere. Andre viker unna for det ansvaret det er å være leder” (Håkonsen s. 205) Men hva kjennetegner egentlig enn leder? Studier bekrefter at det er ikke noen klar sammenheng mellom for eksempel intelligens, kjønn, alder, utadvendthet og lederegenskaper. Likevel tar visse mennesker letter på seg ansvar enn andre. ”Det er mulig at personer som blir ledere, er mer fleksible i sin atferd enn andre. Det kan gjøre det lettere for dem å bruke forskjellige sider av seg selv i ulike situasjoner fordi de ikke er bundet opp av fastlåste atferdsmønstre.” (Håkonsen s. 205) Det kan også være mulig at noen blir ledere fordi de har mer behov for styring og kontroll, enn å bli likt som person. (Håkonsen s. 205) Eksempler på ledere med gode lederegenskaper er Adolf Hitler, Winston Churchill og Mao Zedong. Men i tillegg til å ha gode lederegenskaper, hadde de også karisma og god retorikk. De klarte å virke troverdige og overbevisende ovenfor sine tilhørere, og dette gav dem til slutt stor makt.

”Det er særlig to egenskaper som ser ut til å være framtredende hos ledere. For det første omtanke for de andre medlemmene i gruppen, og for det andre en evne til å ta initiativ til aktiviteter i gruppen” (Håkonsen s. 207) Dette er så klart individuelt, og de kan være mer eller mindre framtredende. En leder som viser omtanke vet hva gruppen trenger, og trivselen øker i gruppen. Lederen er oppmuntrende og inkluderende, og har et ønske om å få gruppen til å samarbeide for å gjøre den mer effektiv. Dette må til hvis gruppen skal nå målene som er satt. Lederen har ansvaret til å ta initiativ til hvilke oppgaver som skal arbeides med, og sørge for at gruppen er enige om disse oppgavene. (Håkonsen s. 207)

Kilde:
Håkonsen, K. m.fl. (2002). Psykologi: utvikling og personlighet, mellommenneskelige forhold, opplevelse og erfaring. Oslo: Cappelen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar