torsdag 17. februar 2011

Verdibasert ledelse


Mange mener at den demokratiske ledelsesformen ikke er i stand til å takle framtidens utfordringer. Det er mye positivt med denne typen ledelse, men med holdningen om å sette sine interesser foran andres, kan lett føre til at en ikke tar nok hensyn til andre mennesker. I tillegg vil framtiden bringe mange vanskeligheter, og da blir gjerne allianser og samarbeid foretrukket til fordel for konkurranser. Samfunnet stiller stadig økende krav til fellesskap og samarbeid som framtidens arbeidsmåter i stedet for det egoistiske og selvsentrerte. En må prioritere kreativitet og nytenkning i stedet for å konstant sammenligne med andre. Dette danner grunnlaget for en ny type ledertype – verdibasert ledelse. (Nybrodahl a)

”På bakgrunn av de mange endringer som skjer på det globale plan vokser det frem et behov for en ny type ledelse. Denne lederen har et menneskelig og globalt fokus på sitt lederskap.” (Nybrodahl a). Verdenssynet er globalt. Man må se på verden som én enhet og ikke som individuelle land eller kontinenter. Dette er fordi vi lever i en stadig mer globalisert verden, og alle land er bundet sammen gjennom felles ansvar, lover, problemer og handel. Et eksempel på felles ansvar er miljøspørsmålet. ”Her må det tenkes globalt og handles lokalt” (Nybrodahl a) Dette gjør at lederen ikke kan ha en vi/dem-tankegang, men han/hun må ha evnen til å se hvordan du påvirker verden, og hvordan verden påvirker deg. ”De mest kraftfulle lederne vil være dem som har evnen til å se og skape enhet i mangfoldet” (Nybrodahl a)

Menneskesynet i denne typen leder preges av respekt, rettferdighet, sannferdighet, visdom og kjærlighet. Historisk sett så er Adolf Hitlers menneskesyn, som innebærer antisemittisme og manglende respekt for andre mennesker, er et godt eksempel på det motsatte av menneskesynet i en verdibasert leder. ”Makten hos en verdibasert leder brukes til å støtte og hjelpe andre frem” (Nybrodahl a). Videre er tankesettet preget av et helhetssyn, i motsetning til en demokratisk leder som har et selvsentrert tankesett. Den verdibaserte lederen ser det som sin oppgave å utnytte medarbeidernes ferdigheter på best mulig måte. Noen er gode med sosiale relasjoner, mens andre kanskje er bedre på å uttrykke seg skriftlig. ”Dette forståelsen og respekten for at mennesker er ulike og at vi har forkjellige sterke og svake sider er godt innarbeidet hos en verdibasert leder” (Nybrodahl a). Denne helhetstankegangen kan komme til uttrykk gjennom for eksempel et lederteam, hvor lederen bevisst har samlet personer med ulike ferdigheter. Dette kan likevel være en utfordring, ettersom det kan være vanskelig å finne tid til alle ”samarbeidsmøtene” hvis absolutt alt skal diskuteres og bestemmes felles. (Nybrodahl a)

En verdibasert leder er inkluderende, og styrer sine medarbeidere gjennom involvering og er ikke redd for å spørre om råd. Når det oppstår problemer eller vanskeligheter, prøver han/hun å løse problemet gjennom dialog, involvering og idéutvikling. Til slutt skal de nå en beslutning sammen. ”Målet med verdibasert ledelse er å skape. Dette kan være å få utnyttet sin kreative skaperevne på individnivå eller skape noe sammen i et arbeidsfellesskap.” (Nybrodahl a) Alle mennesker er motivert til å skape, enten det er i privatlivet eller på jobben. (Nybordahl a)

Verdibaserte ledere er opptatt av å gjøre etisk riktige ting, og med dette oppnår de en automatisk autoritet og tillit hos sine medarbeidere. Slik får de makt og karisma på en positiv måte, i motsetning til demokratiske ledere. ”Sentrale stikkord her er å forstå, respektere og utnytte ulikhet (…) Naturen er kanskje den beste metaforen på dette. Tenk deg en vakker blomstereng en sommerdag i solskinn. Skjønnheten ligger i mangfoldet og at hver blomst er unik i seg selv.” (Nybrodahl b)

I motsetning til autoritære ledere forlanger ikke verdibaserte ledere konstant lydighet av sine medarbeidere. De ønsker at medarbeidere stiller spørsmål og ser med kritisk blikk mot lederens egne meninger. De takler at medarbeidere kan være ”bedre” enn dem selv og er ikke opptatt av å fremheve seg selv. Dette står i kontrast til for eksempel dagens toppledere i næringslivet hvor selve maktposisjonen er viktigere enn jobben de skal utføre. (Nybordahl b)


Kilder:
Nybrodahl, S (a). Tre ulike typer av ledelse: autoritær, ”demokratisk” og verdibasert ledelse. Lokalisert 31. januar 2011 på internett: http://www.compa.no/verdibasert/5_tre_ulike.html

Nybrodahl, S (b). Karaktertrekk hos ledere ved autoritær, ”demokratisk” og verdibasert ledelse (lederskapskarakteristika). Lokalisert 31. januar 2011 på internett: http://www.compa.no/verdibasert/6_karaktertrekk.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar